top of page

La versió 2020 de la Marxa del Pelegrí esdevé un homenatge a les ínyigues

  • Writer: Manresa 2022
    Manresa 2022
  • Oct 5, 2020
  • 4 min de lectura

Actualitzat: Oct 9, 2020

Diumenge 4 d'octubre es va celebrar la Marxa del Pelegrí, una edició amb un format  adaptat a les restriccions de la Covid-19 i que va comptar amb un centenar de participants, distribuïts en quatre grups que van rebre el nom de les dones que van tenir cura d’Ignasi de Loiola a Manresa el 1522.

La Marxa del Pelegrí Versió 2020 es va celebrar sense incidències i amb un clima favorable per a l’activitat esportiva. Un centenar de persones van prendre part de la versió especial de la caminada entre Montserrat i Manresa, que ressegueix l’últim tram del Camí Ignasià i que, des del 2015, organitzen Manresa 2022, l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa.

Ajornada des del mes d’abril i celebrada finalment en un format no habitual, la Marxa del Pelegrí d’aquest any s’ha hagut de reinventar per tal de poder desenvolupar-se, tot assegurant la seguretat dels participants i complint les condicions sanitàries necessàries des de l’inici de l’activitat, en la recepció i trasllat en bus des de plaça de la Reforma, fins a Montserrat a les 7 del matí,  fins a la seva finalització a la plaça Major de Manresa, on els grups de caminaires van arribar entre les 14 i les 16 h després de 26 km de caminada. Per a fer possible un desenvolupament segur, l’organització de la Marxa del Pelegrí va comptar amb una quarantena de voluntaris.

Fotos: Fons pròpi

Les places disponibles ja havien quedat esgotades feia dies a través de les inscripcions presencials, a l’Oficina de Turisme, i on-line, a través del web de Manresa 2022, en les quals cada participant s’apuntava en grup en funció de la major o menor velocitat amb què volia fer la marxa. Aquests grups han rebut el nom d’Agnès, Àngela, Joana i Miquela, els noms de quatre manresanes que van tenir cura d’Ignasi de Loiola fa 500 anys i que, en un moment en què hem pres major consciència de l’essencialitat de la figura dels cuidadors i dels sanitaris, la caminada popular va esdevenir un petit homenatge a aquestes ínyigues i seva la tasca de cuidadores.


Els 4 grups: Agnès, Àngela, Joana i Miquela

Parada per admirar les vistes del Pla de Masroig. Foto: Fons propi

Cadascun dels quatre grups, formats per 25 persones, van anar acompanyats per guies especialitzats de l'organització (Dinàmic Guies de Muntanya), que marcaven el recorregut a seguir i, també, asseguraven que el grup es mantingués compacte, tot mantenint les distàncies respecte als altres grups en marxa. A més, durant el recorregut, els participants van poder avituallar-se en cinc punts, en els quals tenien menjar sòlid i líquid, en dosis repartides individualment.

Foto: Fons propi

El recorregut de la Marxa del Pelegrí, l'últim tram del Camí Ignasià

Foto: Camí Ignasià Wikiloc


La Marxa va començar ben d'hora al matí quan els primers participants arribaven a la Plaça de la Reforma de Manresa, on el personal de Manresa Turisme els rebia, els prenia la temperatura i entregava a cadascù l'obsequi d'aquesta edició especial, El bidonet d'aigua que els acompanyaria durant tot el recorregut evitant així generar residus inecessaris amb gots d'un son ús. Tot seguit, cada persona era dirigida al seu grup i guia per pujar a l'autobús cap a Montserrat.

Fotos: Fons propi

Allà, esperava els participants l'esmorzar: amb coca del Forn de Cabrianes, xocolata i sucs variats proporcionats per Supermercats Roges-Spar. Un cop esmorzats, els grups coordinats per a sortir esglaonats començaven el recorregut agafant el Camí dels Degotalls on s'inicia la 27a i última etapa del Camí Ignasià.


Fotos: Fons propi


Admirant els impressionants paisatges del descens des de Montserrat en un dia clar, sense núvols ni boira seguint les passes d'Ignasi fins a Santa Cecília de Montserrat, on esperava als caminaries la tradicional botifarra que prepara Castellbell i el Vilar amb una bona llesca de pa del dia. També hi ha l'opció vegetariana, proporcionada per Supermercats Roges-Spar.

Fotos: Fons propi


I amb les energies renovades, cap al Pla de Masroig; per on passa el Camí Ignasià i una parada obligatòria per fer fotografies aprofitant el mirador que explica la geografia de Montserrat i on es pot posar el telèfon mòvil per tal de fer una foto amb temportizador.

Fotos: Fons propi


Un vegada feta la foto de grup, enfilant cap a Castellgalí, passant per la romànica Sant Jaume i ja gairebé superada la meitat de la distància a recórrer. Una caminada més planera i un canvi de paisatge dels boscos als camps de secà. Després del desnivell de Montserrat que portaria a les Ínyigues fins al següent avituallament. Un refrigeri amb fruita, fruits secs, una barreta de cereals i begudes de Roges-Spar per ajudar els participants a continuar.


Fotos: Fons propi


I després de descansar, cap a Manresa! Passant entre les vinyes que són cada vegada més presents fins arribar a l'Oller del Mas, on el seus Picapolls donen la benvinguda als pelegrins fins a les portes del Castell; l'últim avituallament abans d'arribar a Manresa. On Oller del Mas comparteix amb els participants de la Marxa él fruit de les vinyes per on han caminat.


Fotos: Fons propi.


Arribada a Manresa pel Camí Ignasià, que deixa enrere l'Oller del Mas, per anar en direcció a Santa Caterina, baixant cap a la Creu de la Guia i atravessant el Pont Vell fins al Carrer del Balç. Entrant per la línia de meta davant de l'Ajuntament de la ciutat on els esperava el Dolç del Pelegrí de Forn de Cabrianes, xocolata i begudes reconstiuents de Roges-Spar.

Fotos: Fons propi

L’organització de la Marxa del Pelegrí Versió 2020 ha comptat enguany amb el patrocini d’Obra Social La Caixa i Roges-Spar Supermercats i, també, amb la col·laboració i complicitat dels ajuntaments de Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Marganell i Monistrol de Montserrat, el Patronat de la Muntanya de Montserrat, Bages Turisme, Oller del Mas, Forn de Cabrianes, Grup Sardanista Dintre el Bosc, Centre Excursionista de la Comarca del Bages i Dinàmic Guies.


GRÀCIES A TOTS/ES!

Comments


  • Gris Icono Twitter

©Manresa 2022

bottom of page